Om oss

Om oss

Världsgenombrottet för skandinavisk design – modernt, ljust, funktionellt, elegant – skedde på 1950-talet. Formgivare som Arne Jacobsen, Poul Kjaerholm och Tapio Wirkkala regerade designvärlden under 50- och 60-talet. Framför allt två nordiska länder – Danmark och Finland – var drivande för skandinavisk design. Senare, under 70- och 80-talet, upprätthölls konceptet mestadels av framgångarna under de föregående årtiondena. Men på 90-talet kom skandinavisk design tillbaka i en andra våg, så mäktig att den fortfarande drar vidare över världen. Den här gången började det i Sverige.

Alternativa varumärken startades, med ambitionen att nå den absoluta toppen i designvärlden. I Stockholm grundade Thomas och Michael Asplund varumärket Asplund, Christian Springfeldt grundade CBI och Stefan Ytterborn öppnade Klara-butiken. Och i Malmö grundades David design av popmusikern och DJ:en David Carlson. Andra viktiga namn var formgivare som Thomas Sandell, Björn Dahlström och Claesson Koivisto Rune.

Vid Salone del Mobile i Milano 1998, frontade David design ett antal svenska livsstilsvarumärken i utställningen ”Living in Sweden”, i samarbete med magasinet Wallpaper. Platsen var Giorgio Armanis före detta showroom på Via Borgonuovo, i hjärtat av Milanos modedistrikt. Eventet blev årets snackis, och efter Milan daily La Republicas positiva recension blev det närapå upplopp när människor samlades utanför grindarna för att få ta del av utställningen. För den som var där blev det ett legendariskt ögonblick – det representerar en milstolpe i skandinavisk designhistoria.

Ungefär vid samma tidpunkt uttryckte David Carlson följande bevingade ord:

”Millenniet är snart slut. Under nästa årtusende behövs bättre möbler för arbete och boende. Kvalitetsmässig design, funktion och hållbarhet är avgörande. Nyckelord är smart, diskret, medvetet, mänskligt, bekvämt och modernt.”

Och fortfarande (när vi sedan ganska länge har befunnit oss i ”nästa millennium”) förblir David design sin vision trogen. Numera är David design ett väletablerat internationellt varumärke vars följare är ute efter ikoniska, funktionella och hållbara möbler och accessoarer. Några av världens mest framstående formgivare har produkter i kollektionen, däribland Claesson Koivisto Rune, Luca Nichetto, Nendo, Inga Sempé och Richard Hutten. David design har fortfarande sin bas i Sverige. Fokus är att utveckla, producera och distribuera med den höga kvalitet som krävs av offentlig miljö, hotell och restauranger och samtidigt skapa skandinaviska klassiker som ska hålla i generationer både i hem och de mest krävande miljöer.

David design är numera ett väl etablerat företag med ett väl erkänt designkoncept.

– Håkan Nilsson, CEO

När jag startade David design 1988 var designscenen, både i Sverige och internationellt, väldigt annorlunda jämfört med idag. 80-talets omåttliga extravagans var fortfarande i ropet men skulle snart ersättas av 90-talets smarta, minimalistiska stil. Mitt mål vara att samarbeta med unga, talangfulla formgivare, för att promota en ny, fräsch version av skandinavisk design. (Sidokommentar: Jag är väldigt stolt över det faktum att några av de formgivare som designade sina första kommersiella produkter för David design, exempelvis Claesson Koivisto Rune och Monica Förster, numera är framgångsrika och efterfrågade på den internationella designscenen.)

I samarbete med Asplund och CBI och andra svenska varumärken på uppgång, skapade vi i början av 90-talet en paraplyorganisation för export. Ett av våra roligaste ögonblick är nog eventet ”Living in Sweden”, som hölls i Milano 1998. Jag har tydliga minnen av hur köerna till eventet sträckte sig hundratals meter i flera riktningar.

Parallellt med våra designkollektioner inhouse drev vi ett antal tidiga varianter av livsstilsbutiker i Malmö, Stockholm och Tokyo. Där kunde besökarna låta sig inspireras av den bästa internationella formgivningen, avnjuta en espresso från kaffebaren, köpa den senaste dansmusiken på CD och köpa kläder från alternativa varumärken på uppgång. Det kan numera låta som en ganska vardaglig shoppingupplevelse, men det här var innan kända livsstilsbutiker som Corso Como, Colette, Merci and Spazio Rossana Orlandi hade slagit upp sina dörrar.

Jag lämnade David design för 15 år sedan, men det är fortfarande ett varumärke som ligger mig varmt om hjärtat.

– David Carlson, grundare